Ilior coliving

Ilior is Greece’s first major co-living scheme, formed in 2018 by Daniel Lyssy with the aim of creating exceptional spaces for young and creative professionals who work from home. Having already launched Ilior One in the centre of Athens, Ilior is in the process of building an ambitious network of plug-and-play spaces and buildings across the nation that will radically transform the way Greeks live.

London-based art director and academic Nikos Georgopoulos, best known for his ‘Time travel branding’ trilogy, was given the creative freedom to brand the scheme. Similarly to other Mediterranean South European capitals, Athens is not very familiar with the concept of co-living. On that basis, Nikos decided to change the subject completely and position Ilior as an imaginary country.

Inspired by the notion that ‘our house is our castle’, the designer developed an overarching modular and flexible identity system that draws upon the idea of a ‘special place’. Central to the identity is a responsive brandmark that references the concept of a flag; a flag of an imaginary country where people can dream freely, work collaboratively; debate fruitfully and develop. By drawing upon the flexible architecture of Ilior spaces, the brandmark expands and contracts across different formats, when required. The colour palette embraces bright pop colours that no country in the world would ever use for its national flag. This country is entirely imaginary. That is its strength. Welcome to the land of the dreamers.

Hellenic Broadcasting Corporation

In July 1969, thousands of Athenians watched the first moon landing because the Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) organised a pan Athenian live transmission. In April 1974, Greece competed in the Eurovision Song Contest for the first time with Marinella’s song ‘Wine, sea and my boyfriend’ following ERT’s submission.

In 2019, following a new programming strategy and change of direction, ERT was looking at relaunching its visual identity across all its brands with a view to revitalising its reputation amid growing competition from the country’s commercial networks. As such, the objective was to create a modern and dynamic visual identity aiming at positioning the Broadcaster as a forward-thinking, exciting and diverse brand while also reflecting its rich heritage and new dynamic role that it seeks to play nationally and internationally.

What we realised was that ERT’s brand was inextricably linked to extraordinary accomplishments that every Greek should be proud of. Yet, not many people were aware of these accomplishments. Our strategic ambition was to position the new brand where it belonged – in our hearts. By focusing on the idea that ERT ‘was always here’, we pitched to create the new brand identity, station idents and advertising, proposing a solution that draws upon ERT’s hidden archives. The new logo and colour palette is a contemporary interpretation of ERT’s original branding from the 70s while we introduced an accent on the ‘E’ suggesting that the logo is not initials but a solid brand. The station idents for each channel is a collage of new footage and archival material, illustrating the notion that the brand’s rich heritage is in constant interaction with contemporary culture.

Dove Rooms

Dove Rooms is a small multi-purpose community space for the residents of Dover Court Estate, designed and built as part of the London Borough of Islington’s estate-wide regeneration programme, creating new homes on council-owned land.

The idea behind Dove Rooms is that residents can self-manage the space, without direct involvement from the council, which will encourage different uses and activities in the space. We were commissioned to develop a modern and engaging overarching brand identity and signage system inspired by this idea. Our response was to develop a flexible identity to accommodate the multi-purpose nature of Dove Rooms. Central to the identity is a custom alphabet that draws upon the aesthetic of DIY lettering often associated with self-governed, autonomous spaces. By combining the letters ‘D’ and ‘R’, we created an accompanying monogram, which develops further into an abstract pattern, employed for manifestations and complimentary visual signs.

115-119 Wallis Road

‘Nikos Georgopoulos adopts a ‘back-to-basics’ mindset with his unusual identity for Wallis Road’. -The Brand Identity, 2021

Located in the heart of Hackney Wick, London’s industrial district turned cultural and creative hub, 115-119 Wallis Road is a property development and regeneration project consisting of affordable workspaces, retail and apartment buildings proposed and designed by London-based architecture firm Pollard Thomas Edwards. Facing the challenge of convincing the sceptical local community of the project’s necessity, as well as raising awareness of its regenerative aspirations, we were commissioned to devise its visual identity, strategy and communications.

Inspired by Hackney Wick’s transition from industry to creativity, we decided to establish the regeneration of 115-119 Wallis Road as a ‘cultural moment,’ instead of just another new development. Intentionally avoiding any of the slickness typical to new developments, our solution instead builds upon Hackney Wick’s plethora of music festival posters and their bold repetition of colour. An aesthetic decision made with the desire to first and foremost resonate with the sceptical local community. People perceive regeneration projects as the beginning of social cleansing and gentrification of their area. So having something slick, that you’d expect to see in South Kensington, for example, would probably signal the wrong message.

The resulting identity system revolves around purposely straightforward and lo-fi elements; those primarily being horizontal stripes in an unusual combination of brown and blue, and a pairing of two classic typefaces, uppercase Helvetica supported by Avenir. Recreating a “kind of music festival excitement,” where not worrying too much about legibility, was all part of the plan.

X

Subscribe to email updates from Marlon Tate

    Marlon Tate  will use your email address to be in touch with you and to provide updates and marketing. You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at [email protected]. We will treat your information with respect. By sending your email address, you agree that we may process your information in accordance with these terms. We use MailChimp as our marketing automation platform. By submitting this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailChimp for processing in accordance with their Privacy Policy and Terms.